Nové úrovně pohybu: Movement Intensive 2023

22. 9. 2023
Marcel Mysliveček

Volejbalových soustředění jsem zažil nespočet, ale na svůj první movement camp jsem vyrazil až letos. Byl to Movement Intensive 2023 mého učitele Marcella Palozzo. Konal se od 11. do 15. června v německém univerzitním městě Heilbronn. Pětidenní kemp byl určený pro kohokoliv, nicméně většina z účastníků (cca 35 + 3 učitelé) byli poměrně zkušení studenti pohybu - učitelé, bojovníci, tanečníci, kaskadér, trenéři i olympijský sportovec, ale našlo se tu i pár celkem pohybově nepopsaných studentů.

Vždycky jsem hltal příběhy moverů, kteří byli na různých pohybových kempech, i já jsem si to přál zažít na vlastní kůži. A letos to vzhledem k finančním, pracovním a rodinným možnostem konečně všechno klaplo do sebe a vyšlo to. S Marcellem Palozzem studuji skrze online coaching a tak jsem vyrazil ho potkat osobně a intenzivně se ponořit do pohybové praxe spolu s dalšími lidmi z oboru. Dalším důvodem bylo poznat #movementculture okolo, seznámit se s dalšími studenty a učiteli. Stejně jako při zahraničních soustředěních s volejbalem a na světových turnajích, tak i tady pro mě bylo velmi zajímavé poznávat další kultury a vytvářet si přátele po celém světě.

Marcello Palozzo je učitel, který mě od prvního on-line setkání něčím přitahoval. Jedna rovina byla kvalita pohybu, který jsem sám vždy vyhledával, pozoroval a zkoumal - elasticita, atletičnost, přesnost, hravost a kreativita. Neznám moc podobně hýbajících se lidí. Druhá rovina je jeho energie. Always smiling and shining. Jeho oči, jeho vlasy a jeho pohyby přímo září. Poprvé jsem se s ním setkal na jeho workshopu Four Faces of Movement ve Vídni v roce 2021. Rok poté jsem se stal jeho on-line studentem. Něco nebo někdo vás tak dlouho přitahuje, až se s tím prostě spojíte. A po ročním studiu s ním jsem vyrazil na tradiční intenzivní setkání jeho studentů a dalších zapálených lidí.

 

Dorazil jsem o den dříve, abych si prohlédl okolí hotelu, část města, místa, kde se budeme hýbat a taky se seznámil s ostatními. K večeru jsme měli společný meeting na jednom ze spotů, kde nám bylo předáno kolo na pohyb mezi danými místy (byly celkem 4), tričko z akce, program na následujících 5 dní a instrukce ke stravování, komunikaci atd. Musím uznat, že atmosféra hotelu na řece Neckar, umístění rail konstrukce v univerzitním parku s obřími platany a úsměvy účastníků mi učarovali hned na začátku.

Program se skládal z několika oblastí:

Praktické: Acrobatic skills, Lightness skills, Climbing skills, Sensory motor skills, Tone, Creation.
Přednášky: Construction of movement a Individuation through movement


Vlastně nebyla oblast, na kterou bych se netěšil. Každopádně díky studiu s Marcellem P. jsem otevřel dveře akrobacie, takže mě aktuálně hodně baví ji zkoumat a posouvat. Společně s Lightness skills je to moje aktuální srdcovka, kde zkoumám možnosti elasticity, propojení i kreativity. V akro jsme propojili postupně 3 systémy - jeden založený na reverse hinge, další na ground akrobacii a třetí tzv. hellicoidals. Z Climbing skills jsem měl trošku strach, protože se této oblasti až tolik nevěnuji a tak si nevěřím v některých pozicích. Viseli jsme na hrazdě a cíl bylo naučit se různé cesty ze spodu nahoru. Swingy, Pull ups, Bat, Ateles, Chameleon, Oyster a různé přechody. Nakonec jsem byl ale překvapený, že jsem zvládal věci, které jsem nikdy netrénoval, ale moje tělo je bylo schopné provést. V Sensory motor skills jsme rozvíjeli několik smyslových systémů - vestibulární, zrakový, proprioceptivní a aplikovali v poměrně atletickém kontextu - Posture, Evasion, Reach. Creation podle mě byla nejkontroverznější oblast (kterou hodně praktiků nečekalo a bylo vidět, že se přijeli jen hýbat), kde jsme určité vjemy a pocity uvnitř ztvárňovali tancem nebo kresbou. Dostávali jsme je ven. Zde jsem také například poprvé 30 min prováděl standing shaking nebo 30 min walking meditation. To jsem v téhle míře nikdy nedělal a musím říct, že mne to ponořilo hluboko. V oblasti Tone jsme se především snažili náš osobní level of tone (úroveň napětí) uvolňovat. Prováděli jsme somatické práce ve dvojici až trojici, kde jsme se zaměřili izolovaně na jednotlivé končetiny, hlavu, pánev a hrudník. Po některých cvičeních jsem se cítil tak, že jsem nechtěl aktivovat svoje tělo a chtěl jsem jen ležet a užívat si tu míru uvolnění.

V první přednášce Construction of movement jsme probírali 5 úrovní, jak tvořit pohyb - level of tone, level of synergies, level of spatial field, level of action a level of meaning.  V druhé přednášce Individuation through movement jsme probírali proces mezi našimi dvěma světy - vnitřní vs. vnější, psychický vs. materiální, jejich vzájemnou integraci skrze vědomí a podvědomí. Což jsme prakticky zkoušeli v oblasti Creation.

Tento movement camp mi dal opravdu hodně. Peníze i čas rozhodně worth it. Co si odnáším?

  1. fyzický kontakt a společná intenzivní praxe s učitelem a dalšími zkušenými movery je nenahraditelná a potřebná
  2. praktický pohled na Levels of Construction of movement
  • regulace napětí v těle – zvyšovat nebo snižovat (někdy může být až zbytečně velká a brání nám v pohybu)
  • schopnost propojování pohybů jednotlivých částí těla do tzv. synergie – pohybu celku
  • další úrovně a nástroje, jak rozšířit a zostřit smysly, které vedou k přesnějšímu provedení pohybu
  • principy, jak skládat pohybové úlohy/hádanky k vybudování dexterity a „pohybové inteligenci“
  • práce se záměrem – často si klást otázku – jaký je můj záměr
  1. procesy a postupy pro jednotlivé oblasti pohybové praxe
  2. nové nástroje jak pracovat s individuální strukturou a procesy probíhající uvnitř i venku

Pár bodů, které bych ještě chtěl zasdílet:

  1. pohyb je o harmonii generování napětí a o schopnosti jeho uvolnění, zkoumejte a praktikujte oba směry
  2. hledejte propojení v těle - synergie. Čím víc, tím líp. Čím různější, tím lípe. V různém prostředí a různém kontextu. Biggest synnergy is love.
  3. rozvíjejte svoje smysly - zrak, sluch, hmat i cit dost zásadně ovlivňují přesnost pohybů a jejich načasování
  4. budujte Dexteritu - zatěžujte nervový systém složitějšími úlohami, co to jde
  5. dejte prostor objevování kým jste - nakreslete svoje pocity, tančete svoje pocity, popisujte jednotlivé kvality - začnete více chápat kdo jste

img 1862smalllll

Osobně bych každému doporučil něco takového zažít. Organizačně skvěle zvládnutá akce, nikde nic nedrhlo. Skvěle zvládnutá komunikace před, během i po. Ubytování v hotelu, logistika na cvičící spoty, stravování, materiály. Název splnil svoji roli, až bych řekl, že ji překonal, protože jsme končili většinou cca hodinu po plánovaném konci programu, tedy v 9 večer. Na začátku akce jsem byl připraven absorbovat co nejvíc informací a zážitků. Avšak během třetího dne jsem začal vnímat, že občas ztrácím pozornost a moje energie začala klesat. Naštěstí bylo možné natáčet cokoliv a po celou dobu jsem si psal poznámky. Mám jich tolik, že je jistě budu ještě nějakou dobu zpracovávat a pracovat na jejich integraci do učení a praxe.