Špetka koření

6. 8. 2023
František Čejka

Profesionální sport má obrovský převis lidí. Asi všichni víme, že je z čeho vybírat. Pro spoustu sportů je to velká výhoda - na jednoho profíka připadá mnoho a mnoho holek a kluků, kteří neuspěli, ať už kvůli zranění nebo špatnému přístupu trenérů. Taková velká pyramida, na které stojí ti, které chodíme obdivovat na stadiony, fandíme jim a obětujeme za ně životy v ulicích... Ale teď už se nechávám trochu unést prostředím, ve kterém dlouho existuju. Zpátky k věci.

Tím dlouhým úvodem chci říct, že ti, kteří nakonec hrajou, jsou extrémně přebraní a extrémně talentovaní nebo extrémně dřou nebo prostě vydrželi.

A přesto se mezi nimi čas od času objeví nějaký jednorožec.

V NFL se v draftu roku 2017 objevil relativně nenápadný kluk jménem Patrick Mahomes. Před draftem měl známku 6,30 (max je 8, min 5,5), potenciální člen základní sestavy. Což by na pozici quarterbacka, neboli rozehrávače, znamenalo velmi slušné živobytí. Nicméně jako prospekt byl označován low floor, high ceiling, tedy že je nutno hodně práce. Lidé, kteří se zabývají NFL draftem, ho projektovali někam do druhého kola.

Známka 6,30 znamená: ‘Will eventually be a plus starter’, což je takové hodnocení neříkám ani tak, ani tak.

V reportech NFL skautů o něm najdeme pár zajímavých věcí:

  1. Hrál také nadhazovače v baseballovém týmu.
  2. Umí házet z divných úhlů.
  3. Jeho přesnost hodu se rok od roku zlepšuje.
  4. Má divnou základnu těla při odhodu.
  5. V kapse má míč příliš nízko.

A mnoho dalších…

Mahomes byl draftován jako číslo 10. V prvním kole. Abyste měli představu, kol draftu je 7. V každém se vybírá 32 lidí, protože je 32 týmů. Plus nějaké kompenzační výběry týmů, takže dohromady je to cca 250-270 jednotlivých výběrů. Z vysoké školy se do draftu přihlásí kolem 3500 hráčů.

Mahomes byl draftován jako 10, radši to zopakuji. A ještě díky obchodu, který uzavřel jeho budoucí tým Chiefs s Bills, kteří původně vlastnili desátý výběr. To znamená, že za posun z pozice 27 na 10 docela dost zaplatili.

Do Bills šla za pozici 10: pozice 27, pozice 91 a první kolo (1-32) další rok.

První rok proseděl na lavici. Druhý rok naskočil jako starter. Od té doby je stálým hráčem základní sestavy a vyhrál dva Superbowly, 5x byl v AFC Championship game. Má dvě trofeje MVP.

A teď uděláme malý krok stranou než přijde finále.

Na Netflixu měl nedávno premiéru dokumentární seriál Quarterback, který sleduje tři QBs v poslední sezoně. A jedním z nich je právě Patrick Mahomes. Ve druhém díle, v páté minutě říká jeho osobní trenér něco, co by mělo zajímat každého studenta naší školy Pohyb je život (parafrázuji):

Patrick je jiný. Umí odpalovat pálkou stejně dobře na obě strany. Když hází míč, háže celým tělem, ale nemá to spojené s hlavou. Ta dokáže zůstat na místě, jako kdyby byl sova a pozorovat okolí. Má tak silnou páteř, že rotaci pro míč nabere tam. Neznám jiného člověka který to dokáže. Rozhodně nikoho z quarterbacků v NFL.

patrick mahomes thows the ball

Ehm…

Dělali jste kroužky páteří? Dělali jste vlny? Dělali jste matrix?

TO JE ONO.

Ido říká, že profesionální sportovci nepotřebují překopat celou rutinu, ale potřebují špetku koření, která jejich výkon pošle na další úroveň. Tady se ta špetka objevila sama od sebe a Mahomes je dnes považován (právem) za nejlepšího NFL hráče, který momentálně nastupuje. Možná všech dob.

Co si z toho vzít?

  1. Až se budete příště na hodinách vlnit, můžete si říkat, že umíte něco, co těch ostatních 31 extrémně talentovaných a vydřených kluků neumí.

  2. NFL se dá hrát i bez znalosti páteřních vln.

  3. Že zlepšení neleží neleží vždy v lepší silové přípravě, jak si mnoho trenérů myslí.

    ‘Všichni by pořád šlapali na plyn a přitom netuší, jestli druhou nohou nestojí na brzdě.’ - Petr Růžička

  4. Malé detaily, velké změny.