Visící výzkum

17. 10. 2023
František Čejka

Když jsem začínal cvičit v Pohyb je život, jedna z věcí, která mě nejvíc oslovila, byly výsledky vydřené praxí. To jak Ido mluvil o práci, o tréninku, v porovnání s tím, jak se hýbal a jak se hýbali jeho studenti.

Otázka, kterou často řešíme s ostatními učiteli je, jak ty výsledky kvantifikovat. Jak zaznamenávat progres studentů?

Máme super online aplikaci, která je známá našim online studentům, s možností zapisovat výsledky. Sypeme do všech horem dolem, aby si psali deníky. Ale data z toho vlastně moc nejsou. Nemáme grafy každého studenta a jeho progresu (až na Petra ve Lvech). Víme, že to funguje. Pak přijde někdo nový a v dnešní strašně moc evidence-based době chce vidět výsledky. A my máme jen neurčité:

„Tady Lojza se zlepšil ve shybech.“

S tím na pohovoru asi moc neuspějete. Natož u nového studenta, který může mít pocit, že vlastně nevíme, co děláme.

Z nějakého důvodu výsledky našich studentů nejsou tak moc vidět. A ani my se s tím nijak zvlášť nechlubíme, proč taky. Vždyť veřejně říkáme, že nám jde hlavně o tu cestu.

Ale teď se mi jako členovi akademické obce naskytla skvělá příležitost. Vést bakalářskou práci zaměřenou na jeden z těch základních bodů naší praxe, pasivní vis. Pokud vás zajímá, jak se doktorand seismologie dostane k vedení bakalářské práce oboru fyzioterapie, tak je to pro mě stejná záhada jako pro vás. Jako vedoucí tu ale nejsem pro kontrolu kvality anatomických popisů, ale pro kvalitu praxe a textů.

A vzhledem k tomu, že už jsem se něco navisel a moji studenti taky… No chápete.

O co jde? Změříme sílu stisku a pár dalších vstupních fyzioterapeutických parametrů. A pak zkoumaní budou buď:

  1. Viset
  2. Mačkat kolečko

Na konci studie, za 30 dní, znovu změříme vstupní parametry. A dostaneme nějaké výsledky.

Data!

Ty si pěkně vykreslíme a dáme do tabulek a ideálně je pak moje studentka obhájí před komisí.

A teď proč to píšu. Potřebujeme nabrat skupinu lidí, na kterých to budeme zkoumat. Takže pokud jste dočetli až sem a máte zájem o následující věci, klikněte prosím na tento formulář.

  • Máte problémy s páteří nebo rameny?
  • Chcete zkusit Idovu ‘hanging challenge’ a potřebujete k ní vnější motivaci?
  • Chcete vědět, jak je na tom vaše síla stisku a vaše tělo po letech cvičení (nejen) v Pohyb je život?
  • Nikdy jste se nehýbali a chcete zkusit jak zvládnete jeden ze základů naší praxe a ještě se u toho změřit?
  • Studujete s námi a chcete si vybrat malý projekt za domácí úkol jenže nevíte co?

Důvodů může být mnohem víc, důležitý je váš zájem a chuť projekt dokončit. Je to přeci jen závazek na 30 dní. Na konci nečeká zlatá medaile, ale výstupní vyšetření, dobrý pocit a graf s výsledky.

A taky konečně budeme moci říkat, že pasivní vis zlepšuje úchop o 50% u 10% probandů a u 75% z nich pak nastává lepší rozsah páteře ve všech směrech o tři stupně. Budeme znít učeně a nebudeme pořád muset jen říkat:

„Tak se podívej, jak se hýbou.“

Protože tomu rozumíme my nebo naši studenti. Ale pokud nás ještě neznáte, chcete vědět, kam se díky nám můžete posunout. A tohle je ta příležitost to exaktně zjistit. A u toho pomoci k jednomu titulu.